Saturday, October 9, 2010

Apple cider the old fashion way

We're back at Cloverleaf Farm on a warm and sunny Friday afternoon.


Invited to make apple cider from scratch, in a vintage apple grinder and cider press.
I thank my lucky star to have neighbors like these.


30 pounds of local apples, a mixture of Macintosh, Empire and Cortland, were in the process of being ground as we get there. The steel teeth of the grinder, were digging into the apples, reducing them to small bits, and releasing a familiar and wonderful apple scent into the air. The last of the season's yellow-jackets were buzzing around, seemingly intoxicated by the sweet aroma.


The children got a turn at grinding the apples, but quickly realized it was hard and time-consuming work. They disappeared to play elsewhere, but kept checking in frequently, making sure they weren't missing out on the cider producing moment.


Finally, all the apples had been ground and were to be put in the press in batches. The press was lined with double cheese cloth to strain the cider and to catch seeds and any lost yellow-jacket that might have made its way into the apple grinds.


My son got to put the wooden lid on and then the children started turning the press.
And there it was, slow at first, then at a steady stream... the apple cider. You would have thought it was liquid gold the way the children all were trying to get at it to taste.
I think it was a great moment for everyone, and a very delicious one too.

Many thanks to my dear friends at Cloverleaf Farm!


Here is one of my favorite apple cider recipes. It is from Martha Stewart's Everyday Food magazine and is called Apple-braised turkey thighs. When I make it, the apples never stay in pieces, but sort of melts in to the sauce which I don't mind at all. The turkey meat itself becomes wonderfully tender and falls of the bone. I love, love, love this dish.

11 comments:

  1. Sounds like a lovely way to spend a fall afternoon! We had a perfect fall day today, and I spent mine in the garden, natch!

    ReplyDelete
  2. Underbart att titta in här hos dig.
    Synd att du bor så långt bort verkar ha mycket fint runt omkring dig.
    Ha det gott
    Annika

    ReplyDelete
  3. Vilken härlig press! En sådan skulle jag behova i trädgården just nu:)

    Ha en fin söndagkväll,

    Rebecca

    ReplyDelete
  4. Wow, ser underbart ut! och gott...
    kram

    ReplyDelete
  5. Vilket ställe Annelie... Förstår att du tackar din lyckliga stjärna att du har såna grannar...... Det verkar så idylliskt och charmigt på den där gården..... Perfekt att få lite doser av emellanåt.... Den där geten som tittar fram ser ju hur gullig ut som helst....

    Intressant att se den där äppelpressen 'the american way', har sett liknande som Kivik säljer, men inte så fin som den där..... Måste smaka mums den där äppledrickan.......

    Blåsiga höstkramar
    /Charlotte

    ReplyDelete
  6. Wow, så lyxigt!!! Och så vackert det ser ut att vara där.

    Absolut ingen fara med "utpekandet", jag tog det absolut inte så:o). Men är som sagt lite osäker på hur man ska hänvisa.....nu ändrade jag i alla fall:o)

    Jag har fatiskt inte kollat Pauls kommentarer utan tittar bara på bilerna men nu blev jag ju nyfiken. Ja, jag visste att han var norrman. jag har följt hans blogg rätt länge och har förstått att det varit lite upp och ner i det privata livet...

    Så himla kul att träffa bloggkompisar. Gissa om vi hade mycket att prata om? Vi pratade å in- och utandning.

    Ha det gott o kram / Maria

    ReplyDelete
  7. Vilka fantastiska grannar du har. Jag blir väldigt avundsjuk när jag läser om dina utflykter dit. Blir det slakt nästa gång? Det hade jag i och för sig inte velat vara med om, men cidertillverkningen verkade jätterolig.
    Kramar och ha en fin vecka!

    ReplyDelete
  8. Msrobin-It was a lovely way to spend the day, although yours sounds just as good. :)
    Annika- Önskar också avståndet var kortare ibland.
    AnnCharlotte- Jo, jättetrevliga faktist.
    Rebecca- Har du mycket äpplen månne?
    Sophia- Jo, gåttgåttegåttgått var det. Kram
    Charlotte- Jasså Kivik säljer pressar också, blir nu nyfiken på hur de ser ut. Kram
    Maria- Jasså, visste inget om hans privat liv. Hmm kanske måste forska nu i bästa skvallermanér. Kram
    Lotta- Nej fy sjutton, blir det slakt stannar jag hemma. Hi hi, men cidertillverkningen var skoj. Kram

    ReplyDelete
  9. What fun! Great narrative and images to illustrate the telling of making apple cider! Looks like a good way to use a lot of fallen apples! As long as it becomes hot cider before drinking. Good to have netting to catch the yellow jackets. There are so many burrowing into the apples about the ground here. Love the chickens in your earlier post. So glad to have found your blog... a neighbor in Massachusetts! Two hours away in the blog world might still be considered neighbors. ;>)

    ReplyDelete
  10. Hej Annelie,

    Nu blev jag görsugen på äppelcider! Intressant att se hur det går till. Skulle vara roligt att prova någon gång. Det finns några musterier omkring oss men jag vet inte om man får prova själv. Jag vet att man kan åka dit med sin äppelskörd däremot. Fick en så rogivande känsla av dina fina bilder. Fina omgivningar ni har.

    Kram Sanna

    ReplyDelete

Thanks for leaving me a little note!

Annelie