In May on Memorial Day, my brother-in-law gave me a number of herbs as a hostess gift. One of them was the African Blue Basil "Kasar" (Ocimum basilicum).
I believe it is mostly grown as a decorative herb, it is a bit bushy, grows fairly tall, 36" (90cm) and gives you beautiful spikes of purple-lavender flowers if you let it go to bloom. But... it is eatable and tastes like basil.
It is the easiest basil I've ever grown. Requires very little attention, grows fast and happily, survived a whole week in the summer without any water, and survived 2 light frosts. I live in zone 6, and the tag on the basil said hardiness zone 9-10.
If you snip off a stem and put it in water on the window sill, it will take less then a week to grow roots. When you put it in soil it quickly and happily grows a new plant. I'm a bit amazed at this basil's survival drive compared to other finicky basils that I've tried.
A couple of nights ago we had the temperature drop to 25 Fahrenheit (-4C) and the African Blue Basil finally died. It provided me with basil from May to November, isn't that amazing?
I was prepared for the frost and had a few cuttings in my kitchen. I just planted them in a pot to see if it will grow and provide me with basil over the winter.
wow, that IS amazing. I wonder how it would do in the southwest? I have no idea what zone we are. I love fresh basil. So, I saw you made more photo contributions to the paper recently too. How fun!
ReplyDeleteMichelle, here's a great website were you look up your hardiness zone by zip code. http://www.arborday.org/treeinfo/zonelookup.cfm
ReplyDeleteI'm guessing it would live longer in ABQ. Yes, more contributions, they keep asking me and I'm flattered.
Hugs
Wow! What an amazing plant. Good to know. I'm at the other extreme though - AZ. Wonder how it would do here?
ReplyDeleteLåter ju jättebra!!! Den "vanliga" basilikan är ju jättekänslig och kan en del somrar knappt klara sig ute här. Undrar om man kan få tag på den i Sverige? Annars kan man väl alltid fröså. Tack för tipset!
ReplyDeleteKram,
Katarina
Tror att vi har en likanande basilika som man skulle kunna göra så med. Tyvärr slängde jag den och det var ju dumt. Men jag har så mycket att ta handom under vintern.
ReplyDeleteBla en hängtimjan och häng rosemarin som jag lyckas kunna äta av hela vinern.
Mangold odlar jag just nu i växthuset för att ha hela vintern.
Kul och se ditt glada leende på min sida.
Ha en skön helg
Annika
Basil is so difficult to grow outside where I live. I have never had much success. This variety seems super hardy though not sure I've ever seen it.
ReplyDeleteHave a lovely weekend :)
Åh yes, basilika i vilken form som helst plockar poäng hos mig. Jag är ett sådant fan att jag gärna kör en omväg hem från mataffären om jag har köpt en liten kruka basilika, bara för att få njuta doften i bilen lite längre. Ehm, nåja, nu har det då inte hänt hittills, omvägen, men i teorin skulle jag kunna... ;-D
ReplyDeleteSambon här gick lös helt vilt på basilikaodlingen i somras, en mörklila variant med liknande blommor som din här. Lite starkare än den gröna basilikan, men vacker och did the job!
Jätteläcker, om än aningen obscent stor (!), pumpa i förra inlägget. Konstigt det där, att size matters så mycket för en hälften av jordens befolkning... Hm.
Har tänkt mycket på dig sedan Halloween och undrat hur det gick med de hundratals små spöken du skulle underhålla, samt hur gravstenarna så att säga "stod sig" i sammanhanget... :-)
Stor kram och en skoj helg önskar
Helena
Those basil plants are so pretty! I wish I had a gardening friend like you living nearby! Have a fabulous weekend! Angie xo
ReplyDeleteDet låter som en perfekt basilika för svenska förhållanden...
ReplyDeleteJag önskar att det såldes penseer här nu också ;)
jag skulle absolut köpt några.
Jean- Give it a try. This basil survived a week in the dead of summer here without water.
ReplyDeleteKatarina-Jag har alltid haft problem med den vanliga basilikan just för att den är så känslig. Kran
Annika- En hängrosmarin??? Det låter ju underbart. Kram
Sarah- Never had much sucess with the regular one either, that is why I am so excited about this one. Best
Helena- Låter som om vi kanske har samma basilika. Kramar
Angie- You are welcome to move down. :)
Ann Charlotte- Precis vad jag tyckte. Vet att mamma haft problem att få basilika att trivas. Kram
Är inte ett så stort basilika-fan, i alla fall inte vad gäller smaken, men vacker var den.
ReplyDeleteSåg er jättepumpa,..ska väl vara hos er man får tag på sådana jättar, här är vi ju lite mer lagom:)), tror vår inte var större än en vanlig fotboll.
Ha en skön helg!
Camilla
Den ska jag definitivt titta efter. Jag har ett hat-kärleksförhållande till basilika just för att jag älskar smaken men de stendör direkt av min ömma omvårdnad. Tack för tipset.
ReplyDeleteKram
Den verkar ju var en tålig, pålitlig bra typ din basilika, får prova den nästa år. I år hade jag Genovese och en citronbasilka de ligger stendöda i växthuset efter alla frostnätter.
ReplyDeletekram!
Hoppsan!
ReplyDeleteDet där liknar en basilika jag köpte för inte alls länge sedan. En riktig liten buske. På plantskolan trodde man, att det var en thailändsk bailika, som skulle vara 'perenn' men inte härdig.
Om det är samma som din lär den vara anuell och dö trots att jag placerat den på en av verandorna. Jag har i alla fall redan tagit några sticklingar. Ska bli spännande att se vad som ev. klarar sig.
Tack för infot och för alla rara ord du skrivit på min blogg.
Kramar
Eva
Hej Annelie,
ReplyDeleteI lööv basilika och den växten skulle trivas utmärkt hos mig hör jag! Låter ju som den "härdar ut" mot det mesta - så även en oerfaren planta som mig ;)
Kram Sanna.